ECDF
START-UP
LABO

Een betaald stagetraject voor eigenzinnige, vernieuwende & onlangs afgestudeerde circusprofessionals.

Ell Circo D’ell Fuego (ECDF) is een haven voor circusondernemers. We brengen jongeren en volwassenen in contact met circus en zetten daarbij maximaal in op ontdekking, ontwikkeling en ondernemerschap. Binnen de pijler ondernemerschap lanceren we in 2022 de eerste editie van ons START-UP LABO, een betaalde stage die jonge, onlangs afgestudeerde, circusprofessionals ondersteunt tijdens hun sprong – of salto - richting professionele carrière.

WAAROM MEEDOEN AAN DIT START-UP LABO?

Je bent in 2021 of 2022 afgestudeerd. Zalig, goed gedaan! Maar toch ook wel: wat nu? Vraag je een kunstenaarsstatuut aan? Of richt je een vzw op? Misschien toch beter starten als zelfstandige? Of in loondienst? Hoe ga je jouw eerste projecten administratief uitwerken en financieren? Waar kan je blijven trainen? Wat als je toch nog wat extra tijd nodig hebt om jouw project vorm te geven? En hoe zit dat met verzekeringen?

 

Veel vragen dus, waar heel wat pas afgestudeerde circusartiesten mee te maken krijgen. Het START-UP LABO van Ell Circo D’ell Fuego biedt je tijd en ruimte om op zoek te gaan naar antwoorden. Nadien ben je klaar om je in het professionele werkveld te smijten.  

 

Met dit LABO willen we jou – als onlangs afgestudeerde circusartiest die zich (opnieuw) in Vlaanderen wil vestigen – versterken. Dat doen we zowel met zakelijke als artistieke tools die jij kan inzetten om een gezonde en gerichte professionele carrière op te starten en uit te werken. Daarnaast stap je in een artistiek onderzoek met coach Peter Boelens (maker van beeldend ervaringstheater en artistiek leider van Bad van Marie) die je bij de uitwerking van een eindproduct begeleidt.

WAT KAN JE VERWACHTEN VAN JE DEELNAME AAN ONS START-UP LABO? 

  • We bekijken jouw administratieve en statutaire situatie en wijzen de weg naar de juiste informatiekanalen.

  • We bieden tips & tricks bij het opstellen en structureren van creatie- en subsidiedossiers.

  • We bekijken welke communicatietools en -kanalen je kan inzetten om jezelf te profileren met het oog op boekingen en de verbreding van je professionele netwerk.

  • We ondersteunen je bij de uitwerking van een driejarenplan op zakelijk en artistiek vlak. Waar ligt jouw droom en hoe geraak je daar?

  • We verbreden jouw artistieke ervaring door een samenwerking tot stand te brengen met een kunstenaar uit een andere sector.  

  • We bieden je trainingsruimte aan waar je je project in alle rust kan uitwerken.

HOE VERLOOPT EEN TRAJET IN HET START-UP LABO CONCREET? 

We bieden 4 afgestudeerde circusartiesten een betaald stagetraject aan dat bestaat uit twee modules. Terwijl je deze modules doorloopt, ben je deeltijds in dienst van Ell Circo D’ell Fuego* en krijgen je voltijds de ruimte die je nodig hebt om te creëren.

Module 1: Onderzoek

Tijdens de eerste module in oktober 2022 ligt het zwaartepunt op het artistieke onderzoek. Daarnaast plannen we tijd in voor een mix aan zakelijke thema’s (statutaire situatie, administratie, communicatie,) die noodzakelijk zijn voor een gezonde carrière. Na deze eerste module krijg je enkele maanden de tijd om autonoom aan je statuten, structuren, dossiers en branding te sleutelen.

 

Module 2: Creatie

In februari 2023 zien we elkaar terug voor de tweede module. Daarin gaan we focussen op creatie. En we staan stil bij hoe alles loopt, waar je staat en wat er nog moet gebeuren voor je écht van start kan gaan.

* Gedurende deze 2 maanden (oktober 2022 en februari 2023) ben je deeltijds in dienst van Ell Circo D’ell Fuego (19u/week) met verloning onder de geldende barema’s in PC 304 Podiumkunsten, looncategorie B. 

PRAKTISCHE INFO

VOOR WIE?


Voor Vlaamse circusartiesten die zich als ‘maker’ (opnieuw) in Vlaanderen willen vestigen en onlangs (in 2021 of 2022) afgestudeerd zijn in een opleiding voor Hogere Circuskunsten aan een hogeschool, universiteit, academie of conservatorium. We beperken ons tot deze doelgroep omdat de administratieve ondersteuning die we bieden geënt is op de Vlaamse regelgeving.


WAAR?


In de trainingszaal van Ell Circo D’ell Fuego in SPRK (Antwerpen-Noord). Die leent zich goed voor training, creatie en uitdieping van eigen artistiek werk. Voor een eventuele voorstelling gaan we op zoek naar externe locaties en speelopportuniteiten in Antwerpen.


WANNEER?

  • Module 1 loopt van 1 tot 31 oktober 2022. 

  • Module 2 loopt van 1 tot 28 februari 2023. 

BEN JIJ KANDIDAAT? 

Bezorg ons dan een helder voorstel, uitgewerkt op 1 A4, waarin jij jouw artistiek of creatief project toelicht.
We maken een selectie op basis van eigenzinnigheid (persoonlijke insteken), vernieuwing (enthousiasme om gekende grenzen te verleggen) en relevatie voor de hedendaagse circussector. Je kan dit voorstel mailen naar info@ecdf.be

 

Deadline om een voorstel in te dienen is 1 september 2022.

 

Na deze eerste schriftelijke selectieprocedure vragen we aan de overblijvende artiesten om ons inzicht te geven in hun specifieke noden en verwachtingen. Dat doen we tijdens een mondeling gesprek.

 

Uiterlijk op 15 september maken we bekend wie geselecteerd is voor de eerste editie van ons START-UP LABO.

NOG VRAGEN? 

Dan kan je terecht bij Arno Wauters die je met plezier overspoelt met informatie! Je kan Arno bereiken via arno@ecdf.be of telefonisch via +32 485 07 59 72

Met de steun van de Vlaamse Overheid

vlaanderen - kwaliteit.png

Foto: Patrick Lemineur